fredag 16 januari 2009

9 månader i morgon

Elsa gör:

När Elsa blir trött ser man det på ögonen och sen att hon ofta tar sin hgra hand bakom örat och pillar lite. Hon blir retlig och protesterar mot alla försök till lite mys men mamman vet så då tar vi fram "bananen" eller amingskudden som det ju är och så guppar vi på den och sjunger åh aj aj aj aj buff.. bara de orden om och om igen.. då river och krafsar Elsa lite på min arm och så sluter hon ögonen och somnar.. bara för att jag skriver ner det nu så kommer det väl aldrig mer fungera så... men just nu gör det det

Elsa gillar att ha två saker i händerna, en sak i varje hand och så ska det bankas med dem och stoppas i munnen. i dag när vi åt frukost och Elsa satt med hade hon en majskrok, så hon tog en tugga och sen ett sutt på nappen som hon höll i andra handen och så höll hon på.. gosunge. Det skulle man ha filmat.

Den senaste veckan har Elsa blivit mer "vild" Hon vill inte sitta still utan ålar och far i famnen och hon vill undersöka precis allt. Hon har blivit starkare i armarna och försåttt att hon ska resa upp mer av kroppen för att kunna röra sig. Nu kan hon ha helt raka armar under sig, bara benen kvar, sen kanske det blir krypa av. Hon ålar sig bakåt och rullar runt för att förflytta sig, än så länge så kan hon inte förflytta sig fråmåt medvetet men hon kämpar på.

Elsa älskar musik och sitter som förtrollad när hon hör andra sjunga och spela!

Att vara med "kompisar" har blivit roligt. hon ler och söker kontakt med andra barn vi träffar.

Äter gör hon... gröt två gånger om dagen och så en burk mat mitt på dagen. De flesta sorterna går bra men hon tycker nog allra bäst om spagetti och köttfärs eller pasta med någon tomatsås. Fisk som alltid varit så lätt att få i henne verkar lite tråkigare nu, kan vara att det är lite hårda bitar av potatis i de burkarna som hon tycker är lite jobbigt. Frukt går bra om det är päron och äpple eller apelsin!! Banan ratar hon och är inte heller så glad i röda bär. Att äta clementin är mums och hon blir alldeles ivrig när hon se oss äta det. Ersättningen har nog snart gjort sitt, hon är inte så jätte intresserad av den, hon dricker det men lämnar ofta en slurk och det gjorde hon sällan innan. Vatten är inget vidare förutom att leka med.

Tre tänder har kommit fram, två nere och en uppe, den andra framtanden är på väg med.

Bada är toppen! Då plaskas det, äts på leksakern och undersöker vattnet och spegeln och mamma som alltid blir dyngsur efter ett bad.

Sitta på potta? Nej tack säger Elsa och sträcker armarna till mamma.

Visar nu tydligt att hon vill upp från golv eller stol eller säng genom att sträcka upp armarna och låta lite.

kan leka själv med sina leksaker på filtarna eller mattan. Verkar road av klossar, burkar och hårda saker. Mysbiter lite i mjukdjur ibland. Tycke rom sina böcker som hon äter på och vissa bläddrar hon också i, kan inte bläddra de hårda pekböckerna själv, men Amadeus boken om är i tyg och de i plast går bra. Tycker om när man läser för henne och hon sitter iknät och tittar i boken, man får inte läsa för mkt på varje sida bara.

Tycker om att sitta upp i vagnen så man ser lite av omvärlden.

Kan visa vad hon vill. Om pappa kommer från jobbet så vill hon vara hos honom och det både berättar och visar hon så mkt hon kan. Tröttnar hon på pappan så sträcker hon armarna mot mig om jag sitter bredvid och verkar nöjd om hon då får komma. Annars är skrik det mest effektiva sättet att tala om att något inte är bra och det tar hon till både när det behhövs och inte.

Kan låta väldigt högt.. och prata väldigt försynt och gulligt.

baf..uff och andra ljudhärmande kombinationer kommer ur munnen. Inget direkt ord än. Vi väntar!

Sitter jättestadigt nu och lutar sig ofta framåt så hon bli nästan helt platt. Ramlar oftast endast när hon ska kolla mkt bakåt eller ta något som hon inte når bakom sig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

GRATTIS ELSA!!!
Vad MYCET du kan!!!! En super duktig Elsa!

Kram från Emma med mamma C

Anonym sa...

Vad kul att läsa vad Elsa kan, vilken underbart söt och duktig liten tjej ni har, förstår att ni är stolta! Kram!